MINERALER & VITAMINER

Ett grovfoder räcker väldigt långt för att uppfylla våra hästars behov av näringsvärden som till exempel energi och protein, men när det kommer till mineraler behöver man oftast komplettera. Det är viktigt att hästen får i sig rätt mängd mineraler, då både ett underskott och överskott kan vara farligt. Brist på mineraler kan leda till sjukdomar och överskott kan leda till förgiftning.


För att din häst ska må så bra som möjligt behöver den mineraler. Det finns flera olika mineraltillskott, allt för att din hästs behov ska uppfyllas. Nästan alla hästar i Sverige behöver t ex tillskott av selen då våra jordar är selenfattiga. Det är viktigt att mineraltillskottet passar din hästs foderstat då ett överskott av t ex fosfor kan leda till urkalkning av skelettet. För att få fram en korrekt foderstat till din häst bör en grovfoderanalys göras.

Mineraler och spårämnen behövs för olika funktioner i kroppen, till exempel för att få ett starkt skelett, för att musklerna och nervsystemet skall fungera normalt och för att reglera vätskebalansen i kroppen.

Zinkoxid Zinkoxid